Encuentro con la escritora Marta Sanz

WhatsApp Image 2018-11-18 at 22.24.16 (1)

Fieles a la cita anual del Club de Novela Negra con autores de este género, en fecha 17 de noviembre de 2018 hemos celebrado el encuentro con la escritora Marta Sanz, autora de “Black, black, black” y del siguiente libro con el mismo protagonista, Arturo Zarco, “Un buen detective no se casa jamás”.

En el coloquio, presentado por Marisa, moderado brillantemente por Lola y celebrado en la recién inaugurada Biblioteca de Altafulla, Marta nos explicó tanto la génesis de su primera novela negra –incluso la anécdota de la elección del título- como el proceso creativo de la segunda. Habló de su trayectoria literaria, de su encuentro con el editor Jorge Herralde, de la novela negra en general y de su salto a este género literario. E incluso, como primicia, apuntó que habrá una tercera parte de las aventuras de Zarco.

 

Nos recomendó para lectura del Club “El grito de la lechuza” de Patricia Highsmith; “Cosecha roja” de Dashiell Hammett; y “Mis rincones oscuros” de James Ellroy.

WhatsApp Image 2018-11-18 at 22.24.16

Si Marta nos había seducido con su escritura, en el coloquio nos acabó de conquistar con su palabra. Su discurso didáctico, extremadamente culto y plagado de ideas perspicaces nos lleva a concluir que se trata de una verdadera intelectual, sin que su producción literaria pueda entenderse fruto de la casualidad o de una afortunada tarde de inspiración.

Y si ello no fuera suficiente, durante la cena nos estuvimos riendo con ella, con sus ocurrencias e ingeniosas salidas ante las acometidas de los miembros del club.

WhatsApp Image 2018-11-18 at 22.24.21

La cena, excelente, por cierto, la tuvimos en el Restaurant Bruixes de Burriac. No será fácil igualar una jornada tan completa como esta, con una invitada que ha superado todas nuestras expectativas con creces.

 

 

Novel.la Negra Altafulla -7a Edició

El 17 de novembre de 2018, el grup de Novel.la Negra a Altafulla va celebrar la seva 7a edició. Com cada any la Jornada va comptar a la presència d’un/a escriptor/a que durant la seva trajectòria literària ha publicat novel.la negra. Aprofitem per a fer un viatge en el temps i ressituar-nos: els primes dies del mes de febrer d’enguany (SetmanaNovel.la Negra Barcelona), l’escriptora Marta Sanz va ser abordada, com ella mateix va reconèixer, per la Lola. (companya nostra) Convidada?  Obligada?, ella va acceptar de bon grau i no va faltar a la nostra cita. La trobada és va realitzar a la nova biblioteca d’Altafulla a les 19,30 hores, a on la Marta Sanz va rebre als assistents a la xarrada- col·loqui  

El grup negra d’Altafulla va llegir, prèviament a aquesta data, la novel.la Un buen detective no se casa jamás de MartaSanz. La seva primera novel.la negra Black, Black, Black va ser llegida anys enrere. Amor fou una narració que és troba tant pròxima com llunyana de l’escriptura negra, s’agermana a qualsevol d’aquestes per la trabucada continua de metàfores que fan que l’autora marqui la seva autobiografia, amb un dubte de peculiaritat que esdevé un parany: a on és ella? a la descripció? a la metàfora? Dues hores escoltant-la en respectuós silenci, atenció veraç i una loquacitat per part de “la Marta” que va traçar una direcció d’aprenentatge i comunicació propera. Una dona que comunica amb la ploma, amb el verb i sobretot amb el coneixement d’allò que vol transmetre. Camina pel llenguatge sense necessitat de conductor, improvisa, s’adapta a l’interlocutor i transmet la seva saviesa i les seves mancances. Compromesa amb el pensament d’esquerres (ha perdut la confiança) i amb la lluita per la llibertat i la igualtat sense fronteres de la dona, com els fets socials consecutius, més una sentència, el MeToo carta de les intel·lectuals franceses, la vaga del 8 de març i la sentència de La manada, han condicionat les reflexions de Marta Sanz i el seu posicionament davant d’aquests fets i com protegir la lluita feminista.; tot això va provocar l’escriptura de la novel.la “Monstruas i centaures”. 

Com a comiat de la Jornada van compartir un sopar amb l’escriptora a on, vam poder continuar una conversa envers a la novel.la i les diferents lectures. Van coincidir que realitza una escriptura violenta i contradictòria amb els tòpics.

Altafulla, 18 de novembre de 2018

A.Arcaute  

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s