EL HADA CARABINA Daniel Pennac Ed. Mondadori, 2000

Seguint amb el fil de la novel·la negra francesa aquest mes hem llegit un nou autor, que va iniciar la seva activitat literària amb llibres per a nens i es va iniciar a la N.N. amb la saga de la família Malaussene de la qual forma part “El hada carabina”.

Després de llegir unes quantes novel·les negres, molt negres vàrem demanar un respir i la proposta va ser realment …..un gir de 180º. I per què dic això? Per què Daniel Pennac inventa un mon al revés, lluny de l’arquetip d’aquest gènere i en general del mon real: Personatges i situacions grotesques, caricaturitzades i alhora tràgiques que presenten un mon deformat . Només cal fixar-nos

  • En els policies protagonistes: El comissari Coudrier i els inspectors Van Thian i Pastor, o en la extravagant família Malaussene ,els seus “acollits “ i amics del barri de Belleville a París on es desenvolupa l’acció.
  • En els rols que acompleixen els personatges. L’autor volgudament ha anat més enllà invertint les regles usuals, els clixés socials i ens sorprèn i desorienta de vegades.

També es atípic el llenguatge narratiu que empra : barroc, redundant, ple de metàfores ( de vegades genials) però que està lluny de ser una narració àgil sinó més aviat feixuga. Però amb aquest llenguatge carregós ens descriu personatges entranyables ( Stojilkovitch per posar un exemple) ens transmet valors, especialment sentiment d’humanitat i tot això amb humor. Si, un humor irònic, caricaturesc sobre el mon i  les persones , posant l’èmfasi en entorns i persones humils a vegades marginals però no dolentes segons marquen els cànons socials.

I finalment vull remarcar que darrera “d’aquesta extravagància” hi ha una realitat social ( barris perifèrics) i política ( administració corrupta en conxorxa  amb poders econòmics) que dona sentit al relat.

Esta entrada fue publicada en Sin categoría. Guarda el enlace permanente.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s