“MORITURI” de Yasminha Khadra .

Aquesta novel•la es el primer títol de la “Trilogia de Argel” escrites sota pseudònim per Mohamed Moulessehoul, excomandant de l’exèrcit algerià. Les altres son “Doble Blanco” i “El Otoño de las Quimeras”
El protagonista de les tres és el Comissari Ibrahim LLob un policia de 58 anys, lúcid e incorrupt i alhora escriptor de novel•les policíaques. S’entrega totalment al seu treball a contracorrent dels seus superiors i altes esferes de l’administració, amb l’ajuda dels seus fidels col•laboradors el tinent Lino i l’Inspector Serdj. Algèria es troba sacsejada pel terrorisme del FIS (Front Islàmic de Salvació) que assola el país i sobre tot la capital on no hi ha lloc segur per els escriptors, actors, o persones que no segueixen les corrents islamistes que pregonen. LLob investiga els cruels assassinats descobrint que sota tot això hi ha la ma poderosa d’una màfia polític-financera que pretén la inestabilitat del país i derrocar al FLN (Frente de Liberación Nacional) partit en el govern. Aquesta màfia que vol fer-se amb el poder econòmic del país i recuperar els seus antics privilegis, no dubta en aliar-se i manipular ja sigui l’hampa comú o els islamistes.
El Comissari expressa una decepció profunda per la fugida dels ideals de la Revolució del FLN de la qual sembla va formar part i un menyspreu barrejat amb odi contra la corrupció de les esferes del poder. També amb una gran melancolia per l’enfonsament del poble algerià incapaç de reaccionar a aquestes barbàries.
L’autor ens fa un dur retrat de la violència d’Algèria amb un llenguatge molt ric i sorprenent per la multiplicitat de metàfores fotogràfiques i belles però implacables contra tot i contra tots. A excepció de la seva terra ancestral , paisatge mediterrani que descriu meravellosament així com a la seva gent, el poble humil.
Alguns membres del club han vist tendresa en el protagonista, el comissari LLob. En quant a valoració ha obtingut una puntuació mitjana ha de 6,6

Esta entrada fue publicada en Libros que hemos leído. Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a “MORITURI” de Yasminha Khadra .

  1. Luis B. dijo:

    Gràcies Marta, molt bon resum!!!

    Me gusta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s